Kåldolmar är en klassisk svensk rätt, de första kända kåldolmarna som tillagats i Sverige har hittats i Cajsa Wargs kokbok från 1765, dem var dock tillagade med vinblad och inte vitkål som är vanligast idag.
Kåldolmar tillagas genom att man blandar köttfärs med kryddor, ägg och ris eller matvete, blandningen läggs sedan på förkokta vitkålsblad (koka hela huvudet i ca 10-15 min) och rullas in i bladet för att sedan förstekas och sedan gå färdigt i ugnen. Vid stekningen rekommenderas att man sirlar över lite sirap för att ge lite extra sötma men framförallt färg till dolmarna. När man gör Kåldolmar på fjällvis ska man se till att ha i rikligt med svamp i färsblandningen, gärna trattkantareller eller gula kantareller. För att ytterligare få till fjällkänslan rekommenderas mortlade enbär och kryddpeppar i färsen.
Kåldolmarna serverar du förslagsvis tillsammans med mandelpotatis från norrland, rårörda lingon från fjällen, skysås och pressgurka.
Recept på våra kåldolmar på fjällvis
500 gram köttfärs, har du tillgång till viltfärs är det ännu bättre:)
1 ägg
2 dl matvete (eller ris)
Ca 1 näve torkade trattkantareller
Ca 10 vitkålsblad går åt
Mortlade kryddor efter eget tycke och smak:
Vitpeppar
Salt
Kryddpeppar (ta det försiktigt, kan ta över)
Torkade enbär (mortla)
En gnutta vitlök är inte heller så dumt men absolut inget måste!