Fjällkäk

Recept och matinspiration från norr

Kasnocken håller dig mätt hela dagen!

Kasnocken är ursprungligen från Österrike och ska man klara en dag i alperna så behöver man energi. Det måste ha varit det dem hade i åtanke när de skapande kasnocken! Med en portion kasnocken i magen klarar du vad som helst! Ingredienserna är få men smakerna många.

Så tillagar du kasnocken

Grunden i en Kasnocken är Spetzle, det liknar pasta gjord på durumvete men med väldigt mycket ägg. Spetzle tar ungefär dubbelt så lång tid att koka som vanlig pasta. Spetzle kan vara svårt att få tag på men testa mindre delibutiker. Exempelvis säljs det på Gränden i Östersund. Under tiden pastan kokar river du en stor mängd ost, ungefär lika många gram som du har okokt Spetzle. Du ser också till att finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlöken i en gjutjärnspanna och häll på en skvätt vitt vin. Låt löken och vinet sjuda någon minut sen häller du på den nykokta spetzlen, osten och en skvätt grädde. Rör om ordentligt och låt sedan stå och steka ihop under ca 10-15 minuter. Den är som bäst om osten blir brunbränd och krustig. Kan inte nog poängteras hur viktig gjutjärnspannan är, ingen tramsig teflonpanna här inte!

Om du har tid rostar du din egen lök som du toppar rätten med innan den hamnar på bordet! Här kan du lära dig rosta lök.

Mat på fjället

Kasnocken kan förberedas hela vägen till stekningen om man vill ta med den ut på fjället och steka över öppen eld. Att steka den på en murika ute i det fria är inte heller en dum idé!

Ingredienser i Kasnocken

4 pers

250 gram okokt Spetzle

ca 250 gram ost (Gruyere eller annan smakrik ost som smälter lätt)

2 charlottenlökar

En skvätt vitt vin

Toppas med rostad lök (Gör du den inte själv kan du nästan strunta i den, det är en helt annan grej än den på burk!)

Smaka av med lagom mängd salt, peppar och frisk luft

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Fjällkäk

Tema av Anders Norén