Fjällkäk

Recept och matinspiration från norr

Kabanossgryta till fjälls eller hemma

Kabanossgryta är en av våra favoriträtter, det som gör den extra bra är att den gör sig lika bra på fjället som hemma i köket. Vårt recept är i vanlig ordningen ungefärlig uppskattning av det vi brukar ha i och vi lovar att det blir gott o ni håller er till receptet. Vi vill samtidigt uppmana er att våga experimentera lite med er kabanossgryta.

Lyxig mat till fjälls

Som vi nämnde så passar en korvgryta som kabanoss perfekt även på fjällturen. Beroende på ingredienser så håller den även något dygn om det inte är rena högsommarvärmen, men det ser vi inte ofta till fjälls. Min rekommendation är ändå att ni tar med denna gryta och tillagar den första kvällen ni är ute och tältar. Nedan i receptet har vi markerat några ingredienser som kan vara känsliga att ha med på fjällturen av hygieniska skäl beroende på när maten inhandlas och hur länge den kan hållas kall.

Ingredienser i vår Kabanossgryta

Det här receptet räcker till ungefär 4 personer skulle jag säga.

1 gul lök
1 Vitlöksklyfta
3 dl grädde
Ca 2 msk Tomatpuré
1 matsked kinesisk soya
1 buljongtärning av valfri sort men skippa fiskbuljongen:)
3-5 smala kabanosskorvar, ca 300-500 gram
1 burk med pickels
1 Fläskfilé (Kanske inte går att ta med på fjällturen men är ju så magiskt gott i grytan:) Har ni inte fläskfilé och ska äta grytan på fjället? Skicka i ett par extra korvar! Tänk att du vill ha minst 150 gram ”protein” per person.
Ris till serveringen! (Ris på påse rekommenderas till fjällturen).

Krydda med salt, svartpeppar, torkade gröna örter efter smak och chili (färsk/pulver eller sås)

Så lagar du kabanossgrytan

  • Koka riset enligt instruktionerna på paketet
  • Hacka lökarna och stek i lite smör eller olja, om du tillagar maten utomhus på Trangia eller Muurika är det oftast enklare att ta med olja i en liten plastflaska.
  • Hacka korvarna och köttet och låt det sedan fräsas i grytan. När korvarna och köttet fått färg runt om är du redo för nästa steg.
  • Blanda i tomatpurén och kryddorna
  • Häll över grädden, soyan och smula ner buljongtärningen
  • Låt allt koka ihop

Servera kabanossgrytan med en ett glas av något gott och riset:)

Här hittar du alla våra recept.

Missa inte heller vår rengryta.

Nästa Inlägg

© 2024 Fjällkäk

Tema av Anders Norén