Fjällkäk

Recept och matinspiration från norr

Fjällburgare – Som en hamburgare ska smaka

Det här är inte ett recept med en massa fancy ingredienser och avancerade matlagningstekniker. Det här är rakt upp och ner en riktigt god burgare som kan gå under namnet ”less is more”. För ska vi vara helt ärliga så är gurkan och tomaten mest där för att pigga upp bilden:)

Börja med att hitta en bra bonde som kan levera fint kött från frigående djur. En av våra favoriter är familjen som driver fäbodvallen Nyvallen vid Sonfjället. Det behöver inte nödvändigtvis vara kött just därifrån men det gör inte ont att veta att kossorna har knatat runt i Sveriges äldsta nationalpark.

När du hittat köttet är vår förhoppning att du fått tag i några grytbitar/högrev som du sen maler ner själv. Vi rekommenderar att du saltar och pepprar innan du maler och att du endast låter köttet gå igenom en gång. När det väl är ute försöker du att minimera ditt pillande så att det behåller biffarna luftiga och saftiga. Håll alltså inte på och pressa på med nån sån fancy ”hamburger-stomp” från Tupperwear eller liknande! Forma lagom stora burgare (ca 8 st på 1 kg).

Man brukar ju prata om ”grädde på moset” men i det här fallet är det ”lök på biffen” som gör hela grejen. Löken är stekt på låg temperatur med rikligt med smör i pannan. När löken börjar få en gyllenbrun färg börjar jag strössla på lite socker och kanske ytterligare en klick smör. Sen när man ser att den börjar bli krispig och härlig då häller jag på en skvätt öl (kanske max 1 dl på två lökar, troligen mindre) så det fräser till. Låt sedan löken stå på låg temperatur tills det mesta av ölen har kokat in.

När du hackat gurkan och tomaten (gärna från Sverige) är det dags att lägga burgarna på grillen (i vår bok är det kolgrillen som gäller men du väljer såklart själv). Lägg burgarna över glöden först så de får fin färg och kanske till och med några fina grillränder för ögats skull. Sen placerar du dem med fördel lite åt sidan med en ostskiva på där de kan gå färdigt och osten kan smälta. Glöm inte heller att grilla bröden snabbt för ute krisp!

Sen är det bara att ställa fram och plocka ihop din första fjällburgare.

Smaklig spis!

Ingredienser i fjällburgaren

ca 4 pers ( två burgare var på drygt 100 g)
1 kg högrev från fjällko
1-2 gula lökar
En skvätt öl (max en dl), gärna en pale ale eller mörk lager
10 skivor god ost
8 hamburgerbröd som du med fördel köper på ett lokalt bageri
Ett par tomater
En bit gurka

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Fjällkäk

Tema av Anders Norén