Fjällkäk

Recept och matinspiration från norr

Rengryta med mycket kärlek

I Svenska fjällvärlden finns det gott om ren och därmed brukar det också vara förhållandevis välsorterat i matbutikerna när man rör sig norr över. Man kan givetvis lyxa till det med en renfilé men de andra delarna är inte att förringa! Här följer ett smaskigt recept på rengryta och det gör inget om den får koka in ett tag innan det är dags att mumsa rengryta!

Så gör du rengrytan

Börja med att stycka köttet i lagom bitar och lägg det i marinad bestående av rödvin, timjan, en gul lök, en vitlöksklyfta, timjan, mortlade enbär och salt och peppar. Om du har tid får köttet gärna marineras över natten. Sila sedan av marinaden (spara marinaden) och bryn köttet tillsammans med löken i en emaljerad gryta, använd rikligt med äkta smör, inget margarintrams! Koka samtidigt upp vatten med en näve torkad svamp (gärna trattkantareller) ett par buljongtärningar (svamp/vilt/kött efter tycke och smak), du kan även hälla på en skvätt passande fond om du har.

Medan renköttet bryns ser du till att fylla på med ytterligare en hackad gul lök, en vitlöksklyfta samt en torkad chili (utan frön) som får steka med. När köttet är brynt häller du över fonden som du kokat samt resterna av marinaden. Låt hela härligheten koka i ca 2 timmar.

På bilden använde vi ytterlår och fransyska från renen men om du har grytbitar eller andra passande bitar går det också bra, var noga med att smaka innan du serverar så att köttet har mörat till sig ordentligt.

Ingredienser i vår Rengryta

Ca 1,2 kg renkött (i det här exemplet Ytterlår och fransyska men grytbitar eller annan bit du kommer över går säkert också bra)

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

Ca 10 enbär

Ca 100 gram sidfläsk

Minst en näve torkad svamp

3 dl rödvin

2 buljongtärningar

En skvätt fond

Rikligt med torkad timjan

Snåla inte heller på smöret vid stekningen!

Salt och pappar

Servera din rengryta med koks potatis, gärna mandelpotatis från landet men annars kan du ta din favoritsort. Ytterligare tillbehör som bör ses som livsnödvändiga är pressgurka och gelé. Här hittar du recept på pressgurka.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Fjällkäk

Tema av Anders Norén