Fjällkäk

Recept och matinspiration från norr

Pressgurka är pricken över i’et

Att göra sin egen pressgurka är både enkelt och jäkligt gott! Det bör ses som ett måste till söndagssteken eller grytan! Om det dessutom är vilt på bordet finns det dem som hävdar att det är straffbart att utesluta pressgurkan från tallriken.

Så gör du pressgurka

Steg 1. Börja med att hyvla gurkan med osthyvel eller annat passande redskap, häll sedan lite salt på de tunna gurkskivorna och låt dem stå och vattna ur.

Steg 2. Sedan har du två alternativ, antingen lägger du gurkskivorna under press i ca 30 min under exemplevis ett par tunga kokböcker eller en box vin. Om du har bråttom rekomenderar vi att du istället låter gurkskivorna ligga en stund medan du genomför steg 3 för att sedan pressa dem i dina nävar.

Steg 3. Blanda sedan vattnet med ättikan och sockret och rör runt ordentligt så att sockret löses upp. Blanda därefter ner nymald vitpeppar och persilja (både torkad och färsk går bra).

Steg 4. Pressa gurkan med dina händer om du inte redan gjort det. Du ska inte pressa sönder skivorna utan endast så att en del av vätskan rinner ur.

Steg 5. Lägg ner gurkan i lagen och ställ svalt. Låt gärna pressgurkan stå till sig ett par timmar innan du serverar den.

Steg 6. Servera pressgurkan med en riktigt mustig rengryta eller annan lämplig kötträtt.

Varning! Då gurkan brukar vara populär ska du inte snåla utan gör en dubbel sats direkt. Om gurkan ändå tar slut kan du enkelt fylla på med mer gurka i samma lag.

Ingredienser i pressgurka

En halv gurka (minst)

1,5 dl vatten

Ca 2,5 matsked 12% ättika

Ca 4 matskedar strösocker

Krydda med vitpeppar och persilja

Smaklig Spis!

PS. Till de rätter som du serverar pressgurka kan vi rekommendera att du också ställer gelé till matgästernas förfogande. Det är en kombination som är svår att motstå!

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Fjällkäk

Tema av Anders Norén